Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΑΥΞΗΣΗ 52,7% ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΛΑΜΙΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας prok@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Κατά 52,7% ακρίβυνε το ταξίδι με Ι.Χ. αυτοκίνητο μέχρι τη Λαμία. Η χρέωση γίνεται πλέον με το χιλιόμετρο για τους οδηγούς που κινούνται στο τμήμα Αθήνας- Λαμίας του αυτοκινητόδρομου Πάτρας- Αθήνας- Θεσσαλονίκης- Ευζώνων (ΠΑΘΕ).

Ωστόσο για τους κατοίκους των περιοχών Μαλακάσας, Καλάμου, Καπανδριτίου, Αφιδνών, Ωρωπού, Βαρνάβα και Πολυνερίου η αύξηση στα διόδια έφθασε το 74,3%! Το πάτημα του γκαζιού χρεώνεται προς 0,037 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Από χθες τέθηκαν σε λειτουργία και τα πλευρικά διόδια εισόδου στον άξονα σε Μαλακάσα, Καπανδρίτι, Οινόφυτα, Θήβα και Τραγάνα, ενώ καταργήθηκε η προσωρινή τιμή (1,40 ευρώ) στον σταθμό διοδίων στις Αφίδνες, όπου οι οδηγοί πληρώνουν πλέον 1,85 ευρώ προς Λαμία και Αθήνα. Η αλλαγή του συστήματος πληρωμής των διοδίων συνοδεύεται με νέα τέλη και νέους σταθμούς- μετωπικούς και πλευρικούς. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Κοινοπραξίας, «με το νέο σύστημα ευνοούνται όσοι οδηγοί διανύουν μικρές αποστάσεις, ενώ για όσους διανύουν όλη τη διαδρομή τα διόδια θα είναι ακριβότερα».

Έτσι, το ταξίδι έως τη Λαμία- μετ΄ επιστροφής- από 8,25 ευρώ αυξήθηκε στα 12,60 ευρώ. Για τις κοντινότερες αποστάσεις, μέχρι την Τρίτη, οι οδηγοί που κατευθύνονταν προς τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι (Χαλκίδα) πλήρωναν- μετ΄ επιστροφής- συνολικά 5,50 ευρώ. Σήμερα, με το νέο σύστημα η χρέωση για την ίδια διαδρομή είναι 3,70 ευρώ.

«Το νέο σύστημα επιβαρύνει περισσότερο τους κατοίκους των Αφιδνών, του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, του Ωρωπού, του Καλάμου και του Βαρνάβα», επισημαίνει ο ελεύθερος επαγγελματίας, κάτοικος Αφιδνών, Τάκης Κουρής. «Με το προηγούμενο καθεστώς στην κατεύθυνση προς Αθήνα δεν πληρώναμε διόδια. Πληρώναμε μόνο προς Λαμία 2,75 ευρώ. Τώρα πρέπει να πληρώνουμε 3,7 ευρώ (1,85 συν 1,85 ευρώ).

Όσον αφορά τους παράδρομους τώρα, είναι όλοι σε κάκιστη κατάσταση, γεμάτοι λακκούβες- κυρίως από τη διέλευση των φορτηγών. Ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος την περασμένη άνοιξη, όταν κάναμε τις κινητοποιήσεις, μάς είχε υποσχεθεί ότι πριν προχωρήσουν σε αυξήσεις θα είχε φτιαχτεί το παράπλευρο οδικό δίκτυο και θα υπήρχε άλλη τιμολογιακή πολιτική για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Τίποτα από αυτά δεν έγινε».


ΘΥΕΛΛΑ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
από τους κατοίκους Αφιδνών, Καπανδριτίου, Ωρωπού, Πολυνερίου, Καλάμου, Βαρνάβα: από 2,75 ευρώ, πληρώνουν 3,70

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου