Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

PRESS TIME: ΔΙΟΔΙΑ ΜΕ ΤΟ .. ΜΕΤΡΟ!

ΑΚΡΙΒΟ ΜΟΥ ΤΑΞΙΔΙ!

- 51 ευρώ, αντί 28 σήμερα, θα κοστίζει η διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη

- 12 σταθμοί διοδίων θα γίνουν στα 175 χμ από τη Μεταμόρφωση ως τη Σκάρφεια

- Ανά 20 χιλιόμετρα θα σταματούν σε διόδια οι οδηγοί

- 0,03 ως 0,04 ευρώ το χιλιόμετρο θα κοστίζει κάθε διαδρομή

- Από 0,40 ως 0,65 θα πληρώνουμε σε κάθε «στάση»

- Από 0,20 ως 0,50 ευρώ θα αυξηθούν τα υπόλοιπα διόδια

Από τον Αύγουστο, οι εικόνες των χιλιάδων αυτοκινήτων με τους εκδρομείς που φεύγουν, ή επιστρέφουν από την έξοδο του Σαββατοκύριακου, θα αποτελέσουν μάλλον παρελθόν. Οι Έλληνες και, κυρίως οι Αθηναίοι θα ξανασκεφτούν καλά τις «αποδράσεις» τους με το αυτοκίνητο, όταν θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά στα δεκάδες διόδια που θα στηθούν στην Εθνική Οδό. Τα διόδια, εφεξής, θα πληρώνονται με το… χιλιόμετρο.

Σε ένα τμήμα 175 χιλιομέτρων της Εθνικής, από τη Μεταμόρφωση ως τη Σκάρφεια θα λειτουργούν 12 σταθμοί διοδίων, επτά από τους οποίους θα είναι στα όρια της Αττικής. Έτσι, η ιδιωτική εταιρία «Νέα Οδός» που έχει αναλάβει την ανακατασκευή των παραπάνω 175 χιλιομέτρων θα «κλείσει» όλες τις εισόδους στην Αττική, κάνοντας το κόστος του «ταξιδιού» για όσους δουλεύουν σε κάποια από αυτές τις περιοχές απαγορευτικό. Όμως το χαράτσι, δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν σκέψεις να τοποθετηθούν διόδια ακόμα και στη λεωφόρο Κηφισού, το δρόμο με το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα στην Αθήνα…

Πόσο θα κοστίζει

Μόνο… αναψυχή δεν θα είναι οι εκδρομές από το «κλεινόν άστυ» με την εκτόξευση των τιμών των διοδίων. Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς πού θα πληρώνουμε τι, το κόστος των διοδίων θα κυμαίνεται από 0,40 ως 2,70 ευρώ και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα διανύσει το… θύμα. Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί η τιμή των υπάρχοντων διοδίων κατά 0,20 ως 0,50 ευρώ.

Σύμφωνα με τους πιο… μετριοπαθείς υπολογισμούς, το ταξίδι με αυτοκίνητο από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη που τώρα κοστίζει 28 ευρώ, με τα νέα διόδια, θα εκτοξευθεί στα 51 ευρώ! Δηλαδή 23 ευρώ επιπλέον θα πληρώνουν πλέον οι διερχόμενοι οδηγοί, ενώ η διαδρομή μέχρι τον Άγιο Στέφανο αναμένεται να κοστίζει περίπου 10,60 ευρώ!

Προσέξτε τώρα: Από τη Μεταμόρφωση μέχρι τη Σκάρφεια, οι οδηγοί θα αναγκάζονται να σταματούν σε σταθμούς… χαρατσιού κάθε 20 χιλιόμετρα. Αυτά τα 175 χιλιόμετρα δηλαδή θα είναι ίσως και τα πιο βασανιστικά της διαδρομής. Αν υποθέσουμε ότι σε κάθε σταθμό, οι οδηγοί θα πληρώνουν 0,60 ευρώ θα τους έρχεται λυπητερή 3-4 λεπτών το χιλιόμετρο για κάθε διαδρομή! Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι διόδια θα τοποθετηθούν στους κόμβους Βαρυμπόμπης, Μπογιατίου, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων, Θήβας, Αρκίτσας, Λογγού και Χαλκίδας. Στη Βαρυμπόμπη, τα διόδια θα κοστίζουν 0,45 ευρώ, ενώ στον Άγιο Στέφανο 0,65.

Στα παραπάνω βέβαια, προσθέστε και το διπλασιασμό της τιμής των διοδίων που ίσχυσε στο Μαλιακό (αυξήθηκαν κατά 93% σε μία μέρα), αλλά και τις αυξήσεις που θα ισχύσουν στα ήδη υπάρχοντα. Καθώς βέβαια και το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν και άλλοι σταθμοί, σε διάφορες περιοχές της χώρας (αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη) στα… πρότυπα της Αθήνας.

Για να γίνουν όλα αυτά βέβαια, θα πρέπει να τηρηθούν και κάποιες προϋποθέσεις. Όπως για παράδειγμα να δημιουργηθούν, όπως επιβάλλει η νομοθεσία της ΕΕ, εναλλακτικές διαδρομές χωρίς διόδια. Αυτό, μέχρι στιγμής αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο βέβαια φαίνεται να ξεπερνιέται και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ θα έχει τελειώσει μέχρι τον Αύγουστο.

Ποιοι τα παίρνουν

Ποιος ευθύνεται για το «χαράτσι» στον εθνικό δρόμο όμως και γιατί; Το ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν υπέγραψε με την κοινοπραξία «Νέα Οδός» την κατασκευή της Ιονίας Οδού στην Ήπειρο (196 χιλιόμετρα από το Αντίρριο στα Ιωάννινα), περιέλαβε στη σύμβαση και την ανακατασκευή αυτού του τμήματος της ΠΑΘΕ, μήκους 175 χιλιομέτρων. Τότε, μίλαγε για περιορισμένες αλλαγές στα διόδια. Η σύμβαση όμως, άλλα δικαιώματα έδινε…

Οι νέοι σταθμοί διοδίων, δέκα στον αριθμό, συν τους δύο υπάρχοντες, θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης και θα ωφελούν και την εταιρία για ακόμα… 30 χρόνια. Όσο για το αν θα παραμείνουν ίδιες οι τιμές και για πόσο; Θυμίζουμε απλά ότι η ίδια εταιρία αύξησε τον περασμένο Μάρτη τα διόδια στα 2,75 ευρώ από τα 2. Έκανε δηλαδή αύξηση 37,5% σε μια μέρα…

Οι αντιδράσεις

Οι κάτοικοι και οι φορείς των θιγόμενων περιοχών κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι με τις εξελίξεις. Ήδη, κάποιοι από τους θιγόμενους δήμους, όπως αυτοί της Άνοιξης, της Εκάλης, της Ερυθραίας και του Κρυονερίου έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε κοινό μέτωπο κατά των διοδίων, δημιουργώντας Συντονιστική Επιτροπή γι’ αυτό το σκοπό. Όμως και πολίτες των Βορείων Προαστίων που βλέπουν ότι θα κληθούν να πληρώνουν «χρυσές» τις καθημερινές διαδρομές τους, έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Την περασμένη εβδομάδα, εκτός από τις κινητοποιήσεις στον Άγιο Στέφανο, 40 αυτοκίνητα, «στολισμένα» με πανό διαμαρτυρίας και μαύρες σημαίες, πέρασαν από τα διόδια με τους οδηγούς αρνούμενους να πληρώσουν το αντίτιμο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Και, αν ο υπουργός έκανε πίσω για τα πλευρικά διόδια στον Άγιο Στέφανο, οι Αθηναίοι θα πρέπει να παλέψουν σκληρά για να κερδίσουν την ελεύθερη μετακίνησή τους σε δρόμους, αφού η Κοινοπραξία έχει στα χέρια της το «φιλέτο» των κεντρικότερων εισόδων της πρωτεύουσας. Για 32 χρόνια ακόμα…


PRESS TIME

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου