Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΗΝ "ΝΕΑ ΟΔΟ" ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, μεταξύ των εγγράφων που έχουν στην διάθεσή τους οι καταγγέλλοντες περιλαμβάνεται και επίσημο έγγραφο, διευθυντή Υπηρεσίας του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, όπου αναγνωρίζεται η παραβίαση, εκ μέρους του αναδόχου, σειράς περιβαλλοντικών όρων.
Του Δημήτρη Λάππα
Για σωρεία παραβάσεων και αθέτηση συμβατικών της υποχρεώσεων, καταγγέλλουν, φορείς και κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, με επιστολή τους, προς τον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, την εταιρία «Νέα Οδό», στην οποία έχει εκχωρηθεί η εκμετάλλευση των οδικών αξόνων «Αθήνα -Μαλιακός (τμήμα ΠΑΘΕ)», του «Συνδετήριου Κλάδου Σχηματάρι - Χαλκίδα» και του «Άξονα Αντιρρίου - Ιωαννίνων». Επιγραμματικά, υποστηρίζουν, ότι η κοινοπραξία «Hellenic Autopistas» (κατασκευαστικός «βραχίονας», της «Νέας Οδού»):
- δεν υλοποίησε σειρά εργασιών και κατασκευών που έπρεπε να έχουν περατωθεί, το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2009,
- καταστρατήγησε την πολεοδομική νομοθεσία και,
- δεν τήρησε περιβαλλοντικούς όρους, απαραίτητους για την λειτουργία της εθνικής οδού.
Επισυνάπτουν, μάλιστα, έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ο «ανεξάρτητος μηχανικός» (που λειτουργεί ως ενδιάμεσος κρίκος, μεταξύ του δημοσίου και του αναδόχου), πιστοποίησε, αναληθώς, ως εκτελεσθείσες, εργασίες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, μέχρι τον Αύγουστο του 2009. Το δημόσιο, όμως, δεν εξέφρασε αντιρρήσεις επί των συγκεκριμένων πιστοποιήσεων
Έτσι, όχι μόνον δεν ενεργοποίησε τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες, ύψους είκοσι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ (για καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων), αλλά κατέβαλε (τον Δεκέμβριο του 2007 και τον Σεπτέμβριο του 2009), τις δύο δόσεις χρηματοδοτικής συμβολής του, στο έργο, ύψους εκατόν τριάντα δύο εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, αποτελούν «γεγονότα αθέτησης παραχωρησιούχου» και δίνουν στο δημόσιο το δικαίωμα να καταγγείλει την σύμβαση παραχώρησης, επιβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στην «Νέα Οδό», τις προβλεπόμενες, από την σύμβαση, ποινικές ρήτρες και απαιτώντας, την έντοκη επιστροφή των δύο πρώτων δόσεων της χρηματοδοτικής συμβολής.
Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, μεταξύ των εγγράφων που έχουν στην διάθεσή τους οι καταγγέλλοντες (και έχουν επισυνάψει στην επιστολή τους προς τους υπουργό Υποδομών και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), περιλαμβάνεται και επίσημο έγγραφο, διευθυντή Υπηρεσίας του πρώην Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, όπου αναγνωρίζεται η παραβίαση, εκ μέρους του αναδόχου, σειράς περιβαλλοντικών όρων. Ωστόσο, ο ίδιος διευθυντής, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, προχώρησε στην έκδοση δεύτερου εγγράφου, με το οποίο απάλλασσε την κατασκευάστρια κοινοπραξία από την υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικών όρων για τα παράλληλα (συνοδά) έργα. Ένα ακόμη πρόβλημα αφορά στους Σταθμούς Διοδίων, κάποιοι από τους οποίους έχουν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια, με αποτέλεσμα να θεωρούνται αυθαίρετοι. Η Πολεοδομία Καπανδριτίου, συνέταξε τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, επιβάλλοντας τα αναλογούντα πρόστιμα ανεγέρσεως και διατηρήσεως αυθαιρέτου. Ο ανάδοχος, προσέφυγε κατά της απόφασης της Πολεοδομίας. Χθες, (14.9.2010) επρόκειτο να συζητηθεί η προσφυγή, αλλά πήρε αναβολή.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τον «θόρυβο» που έχει δημιουργηθεί γύρω από την δημιουργία Σταθμού Διοδίων, στον Αγ. Στέφανο, πρέπει να γίνουν γνωστά τα ακόλουθα: από την σύμβαση παραχώρησης, προβλέπεται η δημιουργία Σταθμού Διοδίων, στο σημείο. Με απόφαση όμως του πρώην υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, η εγκατάσταση του συγκεκριμένου Σταθμού, μετατέθηκε για αργότερα και για την ακρίβεια, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του παράπλευρου οδικού δικτύου.
Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στον τομέα των απαλλοτριώσεων. Στο τμήμα Αντίρριο - Ιωάννινα, μεταξύ των άλλων προβλημάτων, έχουν «κληρονομηθεί» και τεράστιες καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, ώστε να αποδοθούν οι χώροι, στον ανάδοχο, ελεύθεροι, με αποτέλεσμα, το μέλλον του έργου να είναι άδηλο.
Καθίσταται, λοιπόν, σαφές, ότι η ηγεσίες των Υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, καλούνται να δώσουν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, κινούμενες ανάμεσα σε «Συμπληγάδες». Από την μια μεριά να θεραπεύσουν «αμαρτίες» του παρελθόντος και από την άλλη να επιτύχουν ρυθμούς ανάπτυξης.
Γιατί εκτός από τον τουρισμό, η «βαριά βιομηχανία» που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή πορεία στην χώρα είναι ο τομέας των κατασκευών (ιδιωτικών και δημόσιων).
Καλούνται λοιπόν να αποδείξουν στην πράξη την ικανότητά τους να προωθήσουν την ανάπτυξη, με όρους προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς αγκυλώσεις και πάσης φύσεως αυτισμούς.
www.kathimerini.gr


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Σχετικά με τη συνέντευξη του Υπ.Μετ. στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA στις 14/9/2010
Ο Υπουργός Μεταφορών δε λέει την αλήθεια για τα διόδια
Στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στις 14/9/2010, παρακολουθήσαμε τον Υπουργό Μεταφορών κ. Ρέππα, σχολιάζοντας ρεπορτάζ που είχε προηγηθεί σχετικά με το κίνημα «δεν πληρώνω διόδια», να δηλώνει:
«… Ας γνωρίζουμε ότι το πιο πιθανό είναι η εταιρεία να κρατά τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους και να προσφεύγει εναντίων του δημοσίου μετά, από το οποίο θα ζητά την ανάλογη αποζημίωση. Τα διόδια που δεν πληρώνουν οι ιδιώτες θα τα πληρώσει το δημόσιο με την μία ή με την άλλη μορφή κατά την απαίτηση των παραχωρησιούχων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να μην το επιτρέψουμε.»
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον Υπουργό ότι στο άρθρο 24 του Ν.3555/2007 με τον οποίο κατοχυρώνεται η παραχώρηση τμήματος της Ε.Ο. Αθήνας Θεσσαλονίκης στην εταιρεία ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ορίζεται ότι : “σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο δεν φέρει την ευθύνη της βεβαίωσης και είσπραξης των ανωτέρω (σ.σ. κομίστρων). Ειδικότερα η δαπάνη της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των ανωτέρω βαρύνει τον παραχωρησιούχο, ο οποίος δεν δικαιούται να απαιτήσει από το Δημόσιο οποιαδήποτε αποζημίωση για τις ανωτέρω αιτίες ούτε να απαιτήσει περαιτέρω ανάμιξη του Δημοσίου στα θέματα αυτά”.
Στο ίδιο δελτίο ειδήσεων ο κ. Υπουργός απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου κ. Σρόιτερ που του υπενθύμιζε τις υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης για μείωση των τιμών διοδίων είπε : «Θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα διόδια αυτά, ως προς την πυκνότητα των θέσεων τους και ως προς το ύψος έχουν ψηφιστεί το 2007, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, στο πλαίσιο, των συμβάσεων παραχώρησης που πήραν την μορφή νόμου..(…). όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, πράγματι, αυτή ήταν η σκέψη, αλλά οι οικονομικές εξελίξεις και το υψηλό επίπεδο των spread, δεν επιτρέπει στις τράπεζες που είναι οι χρηματοδότες για την κατασκευή αυτών των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, να μπουν εύκολα σε μια διαπραγμάτευση, εκτός και αν καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα είναι πασιφανώς σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.»
Θέλουμε και πάλι να υπενθυμίσουμε στον Υπουργό ότι :
- με την από 01/07/2010 γνωστοποίηση-αίτηση 10 δημάρχων, κοινοταρχών, νομαρχιακών και κοινοτικών συμβούλων περιοχών της Β.Α. Αττικής, που κατατέθηκε ενώπιον του, ζητείται από τη Νέα Οδό Α.Ε. η επιστροφή εντόκως στο Δημόσιο 175.000.000 € και η επιβολή σε αυτήν προβλεπόμενων -συμβατικά- ποινικών ρητρών ύψους 24.000.000 € για τη: (i) μη τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, (ii) μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων, και (iii) μη υλοποίηση πληθώρας εργασιών και κατασκευών, που έπρεπε να είχαν περατωθεί, βάσει συμβατικών υποχρεώσεων, το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο 2009. Εντολή ελέγχου για τα παραπάνω έχει αποστείλει στο Υπ.Μετ., στις 16/07/2010, και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Να λοιπόν πού θα μπορούσε το Δημόσιο όχι να «χρεωθεί» αλλά να «πιστωθεί» από τη Νέα Οδό Α.Ε. -και μάλιστα με τη στήριξη του νόμου- 199.000.000 €.
- επί της υπουργίας του συνέβη το θλιβερό δυστύχημα των Τεμπών στο τμήμα που κατασκευάζει η ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας μηχανικός και για το οποίο δεν αποδόθηκαν ευθύνες παρότι είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί η Ελλάδα στα δύο για 5 μήνες με τεράστιες οικονομικές συνέπειες και μάλιστα σε περίοδο κρίσης
- επί της υπουργίας του όχι μόνο δε μειώθηκαν αλλά και αυξήθηκαν οι σταθμοί είσπραξης διοδίων. Επίσης αυξήθηκαν 3 φορές τουλάχιστον τα κόμιστρα των διοδίων
- επί της υπουργίας του χρησιμοποιήθηκαν οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ για εκφοβισμό των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια και πάλι κατά παράβαση του άρθρου 24 του Ν. 3555/2007.
- επί της υπουργίας του οι τράπεζες που «χρηματοδοτούν» τα έργα (με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) έτυχαν κρατικής ενίσχυσης δισεκατομμυρίων ευρώ σε συνέχεια της τακτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που το λαϊκό εισόδημα λεηλατείται διαρκώς.
Τελικά, θέλουμε να πούμε στον Υπουργό ότι στο ζήτημα των διοδίων ή είσαι με το δίκαιο αγώνα των πολιτών ή με τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών και των τραπεζών.
ΠΗΓΗ: diodiastop.blogspot.com

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ..ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ!



ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΛΑΚΑ!

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

"ΔΙΟΔΙΑ.ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" Σ΄ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικό Συντονιστικό Κατά των Διοδίων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5/9/2010
Στο δρόμο για τη ΔΕΘ με ανοιχτά διόδια
Οι επιτροπές αγώνα κατά των διοδίων θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ με ξεχωριστό τρόπο. Ξεκινώντας από το σταθμό διοδίων του Ρίου και περνώντας από όλους τους σταθμούς διοδίων του άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 11/9 θα φτάσουμε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουμε στην πορεία ενάντια στο Μνημόνιο και τα μέτρα της κυβέρνησης (6:30 Άγαλμα Βενιζέλου). Ο αγώνας κατά των διοδίων και των εταιρειών που λυμαίνονται τους εθνικούς δρόμους γίνεται περισσότερο επίκαιρος την εποχή του Μνημονίου και του ΔΝΤ, για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του λαϊκού εισοδήματος.
Στη διαδρομή από τις διάφορες πόλεις προς τη Θεσσαλονίκη θα σχηματιστεί αυτοκινητοπομπή η οποία θα ανοίγει όλα τα διόδια που θα συναντά κατά μήκος των Εθνικών Οδών για να διέρχονται οι οδηγοί ελεύθερα. Τα αυτοκίνητα που θα ξεκινήσουν από την Κορινθία, Αργολίδα και Αττική θα συγκεντρωθούν στις 09:00 στο σταθμό διοδίων των Αφιδνών Αττικής. Η αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθεί προς Θεσσαλονίκη περνώντας και ανοίγοντας όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς διοδίων ενώ έξω από τη Λάρισα (Σταθμός Μακρυχωρίου) και τη Θεσσαλονίκη (Σταθμός Μαλγάρων) θα συναντηθεί με τους κατοίκους και τις τοπικές επιτροπές που θα ενισχύσουν το κομβόι.
Καλούμε όλα τα σωματεία, τις οργανωμένες συλλογικότητες αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες που θα μετακινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη για την πορεία της ΔΕΘ, να ενισχύσουν το αγωνιστικό κομβόι των κινημάτων!
Τηλ. Επικοινωνίας :
Αττικής : 6944885002, 6944298970
Πιερίας : 6973380700
Πάτρας : 6973426334
Θεσσαλονίκης : 6977034350 , 6974479243
Λάρισας : 6976864058
Καρδίτσας : 6977962095
Τρικάλων : 6977403340
Κορινθίας : 6977137090
Αργολίδας - Αρκαδίας : 6936730668
Για όσους επιθυμούν να έρθουν με πούλμαν από Αθήνα : τηλ. 6974072825
Web : diodiastop.blogspot.com